Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, sreda, 27. september 2017, ogledov: 5250

GRS Tolmin - reševanje potnikov v nesreči dveh žirokopterjev

V torek, 26.09.2017 ob 18.20 uri je operativec Regijskega centra za obveščanje v Novi Gorici obvestil gorske reševalce Postaje GRS Tolmin, da sta na hribovitem območju med Idrijo in Ajdovščino hkrati strmoglavila dva žirokopterja. Žirokopter ali avtožiro je lahko zračno plovilo, nekakšna kombinacija helikopterja in letala.
Posredoval je tudi koordinate obeh krajev nesreč, ki sta bili približno 2 km narazen na nadmorski višini okoli 1000 m. Prva nesreča se je zgodila na Črnem robu nad vasjo Zadlog, druga na pobočju hriba Vrh Hoje nad Kovkom.

Takoj po pozivu smo gorski reševalci skupaj z gasilci in ekipami NMP odhiteli na kraja obeh nesreč. Zaprosili smo tudi za posredovanje helikopterja z dežurno ekipo HNMP. Na žalost posredovanje zaradi goste megle in bližajoče noči ni bilo mogoče.

V nesreči plovila na Črnem robu pilot in sopotnica, oba Češka državljana, nista bila huje poškodovana in sta s pomočjo reševalcev in gasilcev sama sestopila do reševalnega vozila NMP Idrija. Po pregledu na kraju sta bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico.

V nesreči žirokopterja na pobočju Vrh Hoje oz. kot pravijo domačini v "Burfovi dolini", sta se pilot in potnik huje telesno poškodovala. Reševalci so ju na kraju nesreče oskrbeli in imobilizirali, nato pa s pomočjo vrvne tehnike na nosilih prenesli do reševalnega vozila NMP Ajdovščina. Huje poškodovanega so z reševalnim vozilom NMP odpeljali v bolnišnico, drugega so reševalci s terenskim vozilom odpeljali v zdravstveni dom Ajdovščina in ga predali dežurni ekipi.

Do nesreče obeh plovil je najverjetneje prišlo zaradi goste megle, ki se je po izjavi udeleženca nenadoma pojavila, a o tem naj več povedo policisti in preiskovalci nesreče.

V obeh reševanjih je sodelovalo 21 gorskih reševalcev Postaje GRS Tolmin, 11 gasilcev PGD Idrija, 9 gasilcev PGD Črni vrh in 4 gasilci PGE Ajdovščina, ekipi NMP ZD Idrija in ZD Ajdovščina ter policisti iz PP Idrija in PP Ajdovščina. Tako kot je med temi službami že dolgo v navadi, je bilo sodelovanje med njimi več kot vzorno.

Fotografije: Arhiv GRS.

Miljko Lesjak
GRS Tolmin

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Tolmin

GRS Tolmin - reševanje potnikov v nesreči dveh žirokopterjev 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020