Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Klemen Volontar , četrtek, 18. maj 2017, ogledov: 6748

Minimalini standardi za reševanje iz snežnih plazov

Mountain Safety Knowledgebase ali Minimalini standardi za reševanje iz snežnih plazov... pa še kar nekaj drugih naslovov delovne skupine se je zamenjalo v vseh teh letih, kar sodelujem s skupino. Manuela, prijaznega možica iz Pontresine sem spoznal pred dobrimi 20 leti na "Dnevih varstva pred plazovi" v avstrijskem Celovcu. Kdo bi si mislil, da bo sodelovanje preraslo v pristno prijatelstvo, kdo bi si mislil, da me bo sploh povabil k sodelovanju...
V skupini sodeluje 15-17 zateženih stručkotov iz vseh koncev sveta, kjer vsaj malo diši po snežnih pazovih. Delujemo pod okriljem Podkomisije za plazove ICAR, ki jo vodi Dominique Letang, sicer direktor znamenite ANENA (Association Nationale Etude Neige et Avalanches) K sodelovanju je Manuel privabil, njihova podpora je izjemno pomembna in dobrodošla, IFMG, ANENA, ENSA, UIAA, UIMLA, CCA, SLF itd.

Sem pa mnogo bolj praktik, kot teoretik. In tole srečanje v Chamonikxu, kljub čudoviemu okolju, zame ni bilo najbolj prijazno. Mimogrede, tokart nas je v goste povabila znamenita šola alpinizma, smučanja in vodništva ENSA. Šola, kot se za šolo spodobi, kraljuje v centru Chamonixa in ima vso potrebno infrastrukturo. Od običajnih učilnic, predavalnic z vso elektroniko, restavracijo, knjižnico, teovadnico, svojimi spalnimi kapacitetami, zadosti parkirnimi mesti itd.

Skratka šolo so postavili tja, kjer je na voljo vse za teoretično šolanje. Hribi so pa tam, kjer so in ko jih potrebujejo za praktično izvedbe šolanja gredo pač v hribe. Ko sem se pogovarjal z direktorjem kako to, da je šola v mestu ne pa v hribih se je ta samo nasmehnil...  Tule imamo vse potrebno, kako le bi to spravili v neprijazno gorsko okolje in sploh, zakaj? Bilo bi drago, nikoli ne bi dosegli takšnega standarda nastanitve, kje bi dobili prostore za dober pedagoški pristop...

V zadnjih letih smo na različnih koncih sveta v glavnem prakticirali, se "kregali" o vsem mogočem, predvsem pa vseskozi praktično delali na snegu, v naravnih pogojih. Tokrat pa poleg manjših popravkov, delamo bolj na pravilih, kako vsem bodočim uporabnikom zagotoviti enake pravice do uporabe. Predvsem smo veliko časa povetili temu, kaj bi vsi uprabniki morali narediti, da bo material kar najbolje izkoriščen.

"Slikce ali Puzzli", kot jim pravimo so sedaj skoraj nared za uporabo. Kaj to pomeni? Najprej smo postavili zgodbo. Kaj vse naj bi nekdo znal o reševanju iz plazov. Pa naj gre za turista, ki se udeleži vodniške ture, heliski ali kaj podobnega ali pa gre za bodočega izurjenega strokovnjaka, morda reševalca ali inštruktorja na tem področju.
Vsaka sličica predstavlja določeno veščino, morda samo gib ali željeno situacijo reševalnega moštva med akcijo in vsaka podoba ima svoj podpis, misel, ki najbolje ponazarja kaj želimo s sličico povedati.
Vse skupaj je namenjeno zvišanju, predvsem pa poenotenju standardov pri izobraževanju ljudi in bolj učinkovitemu reševanju v snežnih plazovih.  Vse sličice bodo seveda na voljo uporabnikom, ki bodo odkupili pravice do uporabe. Namen uporabe bo seveda različen.  Nekateri jih bodo uporabili, po svoje sestavili, v učno gradivo, po svojih željah in potrebah, nekateri jih bodo uporabili za izdelavo komercialnih učnih gradiv vsvojih drćžavah (prvi takšen učbenik je že nastal za Švedsko vojsko).

Zdaj se delo za različne uporabnike šele začne. Vsaka država, organizacija bo morala seveda izdelati program, kaj sploh želi doseči z uporabo poenotenega materiala. Za primer... Poglavje, kjer obravnavamo sondiranje, za marsikatero zahodno državo sploh ne bo prišel več v poštev, saj statistika kaže, da samo še v 10% reševanj sondirajo. Skoraj vsi ljudje imajo lavinsko žolno ali pa zasute najdejo z reševalnimi psi.

Nekaj prakse na terenu pa smo le zmogli. Srednja postaja na Aig du Midi je bil primeren kraj za nas. Obilica snega to leto nam je nudila primerno okolje za naše delo. Morda še ena zanimivost... Prvič v zgodovini se bo zgodilo, da bo eden od proizvajalcev lavinske žolne v napravo, ki pride na tržišče dugo leto v nabor jezikov, ki bodo v napravi na voljo za izbiro, umestil tudi slovenščino.

Sem imel kar nekaj težav pri prevajanju... Kako hudiča na omejen prostor, angleško geslo zaseda npr. 15 črk, umestiti slovensko različico, ki je sestavljena iz štirih besed in 35 črk?

Klemen Volontar, predsednik KRP pri GRZS

Fotogalerija

Minimalini standardi za reševanje iz snežnih plazov 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020