Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 14. april 2017, ogledov: 5041

Srčni ljudje – sto pet let organiziranega slovenskega gorskega reševanja

Vabljeni na odprtje razstave in predavanje Srčni ljudje - sto pet let organiziranega slovenskega gorskega reševanja, ki bo 19. aprila 2017 ob 19. uri v Infocentru Triglavska roža Bled.
Gorska reševalna služba letos obeležuje že stoletje in pet let dolgo pot. Če malo stopimo iz formalnih okvirjev zapisnikov sej in občnih zborov, pa se je ta pot začela že mnogo prej - takrat, ko je prvi kmet tekel reševat sovaščana v plazu, ko je prvi pastir priskočil na pomoč obnemoglemu turistu v skalah.

Ko se je z leti z večjim obiskom gora večalo tudi število nesreč, ki so bile nekdaj redke, se je vedno bolj izražala potreba po ustanovitvi organizacije, ki bo usposobljena in vsak čas pripravljena na reševanje v gorah. Prva takšna je bila ustanovljena v Švici leta 1884, naša, slovenska, pa je šesta najstarejša na svetu.
Sama organiziranost gorske reševalne službe se je v sto in več letih spreminjala. Do leta 2006 je delovala v okviru Slovenskega planinskega društva oz. po drugi svetovni vojni Planinske zveze Slovenije, od leta 2006 pa je samostojna organizacija: Gorska reševalna zveza Slovenije. Od začetnih preprostih, pogosto doma izdelanih pripomočkov pa se je spreminjala, razvijala in izpopolnjevala tudi oprema reševalcev, enako tudi usposabljanja in obnavljanja znanja, čemur namenjajo veliko pozornost vse od leta 1933, ko je bil organiziran prvi tečaj iz tehnike gorskega reševanja.

Še veliko več pa izveste na predavanju predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Igorja Potočnika in ob ogledu razstave.

Razstava bo na ogled do 22. maja 2017.

Vabljeni!

Vabilo  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020