Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , četrtek, 8. december 2016, ogledov: 5024

Podpisana načrta o sodelovanju Policije s PZS in GRZS v letu 2017

Planinska zveza Slovenije (PZS), Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) in Policija s skupnimi močmi skrbijo za varnejši obisk gora in vzajemno sodelujejo tudi na drugih področjih. V okviru podelitve najvišjih priznanj PZS je generalni direktor Policije Marjan Fank s predsednikoma PZS Bojanom Rotovnikom in GRZS Igorjem Potočnikom 3. decembra 2016 v Lendavi podpisal načrt sodelovanja za leto 2017, v katerem je poudarek na nadgradnji sodelovanja na preventivnem področju in usposabljanju.
Gore je treba spoštovati in se pred vzponom ustrezno pripraviti. Čeprav Šmarna gora ni gora v pomenu visokogorja, je ni jemati le kot lahkoten nedeljski sprehod, ampak enako spoštljivo kot njene mnogo večje sorodnice, poudarja generalni direktor Policije Marjan Fank"Napačen gib in že je lahko potrebna zahtevna nekajurna reševalna akcija, kot smo jo s policisti pripadniki Posebne policijske enote - Gorske enote ravno tam že izvajali. Ta ista gora je vsakemu policistu zaradi šolanja pod njo zelo dobro poznana, mnogi nanjo in na druge vrhove zahajajo tudi v svojem prostem času. Mnogi so tudi člani Planinske zveze Slovenije ali Gorske reševalne zveze Slovenije. Naši policisti sodelujejo tudi v nalogah iskanja, reševanja in preventivnega delovanja z naslova gorništva, bodisi kot že prej omenjeni pripadniki gorske enote, k temu pa bi lahko prišteli se pripadnike Letalske policijske enote, tudi policiste smučarje, policiste vodnike službenih psov in še katero ozko specializirano skupino iz naših vrst."
Pri tovrstnih nalogah, ki jih ni malo, se policisti na istih poteh srečujejo s pripadniki drugih organizacij, tudi Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije. Medsebojno sodelovanje v praksi se je razvilo iz narave dela ter je obstajalo mnogo prej kot uradni sporazumi in načrti, ki poslej jasno določajo ‎naloge. Te so predvsem preventivne narave, naloge skupnega reševanja in skupna usposabljanja. "Dejstvo je, da je Slovenija hribovita država in da je število ljudi, ki preživljajo prosti čas v hribih oz. gorah, veliko. S ciljem osveščanja o varnem gibanju in zadrževanju v hribovitem svetu ter zmanjšanja števila nesreč in njenih posledic takšne načrte, kot sta bila podpisana v soboto, vsekakor podpiram in so dobrodošli za nadaljnje delo in izboljšanje stanja v prihodnje. Prepričan sem, da lahko s skupnimi močmi pripadniki vseh treh organizacij naredimo še več za varnost v hribovitem svetu," je po podpisu načrta sodelovanja še povedal Marjan Fank. 

V okviru podelitve najvišjih priznanj PZS za leto 2016 je generalni direktor Policije Marjan Fank s predsednikoma PZS Bojanom Rotovnikom in GRZS Igorjem Potočnikom 3. decembra 2016 v Lendavi podpisal načrt o sodelovanju za leto 2017, v katerem je poudarek na nadgradnji sodelovanja na preventivnem področju in usposabljanju.

Policija_PZS_GRZS_nacrt_sodelovanja_2017_foto_Manca_Cujez_001
Generalni direktor Policije Marjan Fank, predsednik PZS Bojan Rotovnik in predsednik GRZS Igor Potočnik v Lendavi po podpisu načrta sodelovanja za leto 2017 (foto Manca Čujež)

"Vse organizacije, ki delujemo na področju preventive v gorskem svetu, se moramo povezovati in delovati usklajeno, da bomo lahko izboljšali varnost obiskovalcev gorskega sveta in zmanjšali število nesreč in ponesrečenih. Podpis sporazuma je korak v smeri skupnega preventivnega delovanja. Veseli nas, da nam bo Policija tudi v letu 2017 nudila pomoč pri vzdrževanju planinskih poti v visokogorju," je načrt sodelovanja za prihodnje leto pospremil generalni sekretar PZS Matej Planko

"Tako kot vsa leta do zdaj je težnja po sodelovanju gorskih reševalcev s Policijo predvsem z vidika povečanja varnosti v gorskem svetu. Analize gorskih nesreč namreč pričajo, da je teh iz leta v leto več. Če smo bili v letu 2015 priča temu, da je bilo število nesreč prvič v zgodovini gorskega reševanja rekordno, z žalostjo ugotavljamo, da smo v letu 2016 to število še povečali. Iz omenjenega bodo vse naše sile v prihodnosti usmerjene v preventivne akcije, ki jih že leta izvajamo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, in novica, da se k temu pridružujejo še policisti in njihova gorska enota, je več kot spodbudna. Vsekakor bo naše sodelovanje usmerjeno tudi na druga področja delovanja v gorskem okolju. Če se je v preteklosti razmišljalo, kako delovati vsak na svojem področju, je danes v časih, ko je prostovoljstvo vedno manj cenjeno, nujno skupno sodelovanje in stremljenje k istemu cilju, kajti življenje vsakega posameznika je neprecenljivo," je skupno sodelovanje v luči večje varnosti v gorskem svetu strnil predsednik GRZS Igor Potočnik.

Manca Čujež

Vir: PZS 


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020