Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Matjaž Šerkezi, petek, 11. november 2016, ogledov: 5444

Srečanje veteranov Gorske reševalne zveze Slovenije

Kamniški gorski reševalci nocoj v v gostilni Repnik gostijo svoje starejše gorsko reševalne kolege, gorske reševalce veterane iz cele Slovenije, ki so se, kot vsako leto, srečali na svojem rednem letnem srečanju.
Letos je čast organizacije srečanja gorskih reševalcev veteranov Slovenije pripadla Društvu GRS Kamnik, ki imajo tudi v svojih vrstah slabo desetino veteranov - najstarejši med njimi je Cene Grilc - število vseh slovenskih gorskih reševalcev veteranov, pa se giblje okrog števila 130. Najstarejši slovenski gorski reševalec je legendarni, 93-letni Pavle Šegula iz Škofje Loke.

20161111_grs_kamnik_srecanje_veteranov_grzs_serkezi_matjaz_020

Okrog sto gorskih reševalcev veteranov, ki je dobršen del svojega življenja posvetila reševanju v gorah, se je uspelo udeležiti tudi današnjega veteranskega srečanja v Kamniku, množica vseh tistih, ki so jih omenjeni veterani tekom svojega aktivnega gorsko-reševalnega udejstvovanja uspeli rešiti z gora, pa bi bila najbrž nekajkrat večja.

20161111_grs_kamnik_srecanje_veteranov_grzs_serkezi_matjaz_029

Zbrane je v imenu gostiteljev, Društva GRS Kamnik, pozdravil predsednik društva Franc Miš, ki je zbranim starejšim kolegom izrazil spoštovanje in zahvalo oz. dejal:
»Vesel sem, da ste se odzvali vabilu in ponosen, da ste se zbrali v Kamniku, kajti zbrali ste se sami plemeniti možje. Možje, ki ste dobršen del svojega življenja posvetili reševanju človeških življenj in bili vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, ko je bil kdo v stiski. Poleg tega ste vi zaslužni, da je Gorska reševalna služba Slovenije danes moderno in vrhunsko usposobljena služba, ki še vedno temelji na prostovoljstvu in prav to ji zagotavlja to vrhunskost.

V kamniških Alpah imamo pet dedcev imenovanih po krajih in pokrajinah. Danes pa ste v Kamniku možje - dedci kot pravimo, iz vse Slovenije. Pravi dedci - gorski reševalci. Vesel sem, da ste tu, hvaležen za vse kar ste storili, in da ste to, kar ste.
Želim vam prijeten večer, jubilantom iskreno čestitam, predvsem pa vsem želim trdnega zdravja.«

20161111_grs_kamnik_srecanje_veteranov_grzs_serkezi_matjaz_027

Zbrane veterane sta nagovorila in pozdravila tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec ter predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, ki sta se v svojih nagovorih pridružila besedam Franca Miša ter se veteranom zahvalila za ves njihov prostovoljni trud pri reševanju v gorah in razvoju GRZS.

Pozdravnim nagovorom je sledil ogled kratkega alpinističnega filma Janeza Kosca in Bojana Pollaka, ki je nastal leta 1971, ko sta Janez Kosec in Bojan Pollak juniju tega leta preplezala v Vežici Hynikino smer, čez kak mesec pa še spominsko Lahovo smer (V!), ki je tiste čase veljala za najtežjo smer tem ostenju. Vse skupaj sta uspela posneti tudi na 8mm film, iz česar je nastal prvi kamniški alpinistični film kamniški alpinisticni film Tri spominske smeri v Vežici, ki so si ga nocoj lahko ogledali tudi njuni kolegi, gorski reševalci veterani.

20161111_grs_kamnik_srecanje_veteranov_grzs_serkezi_matjaz_050

Večer ob druženju v gostilni Repnik so gorski reševalci veterani - ta status gorski reševalec dobi z napolnjenim 70-im letom - nadaljevali s podelitvijo priznanj ob okroglih jubilejih veteranov ter s sproščenim druženjem ob obujanju anekdot in dogodivščin, ki so jih doživeli v naših gorah, v katerih so rešili mnogo življenj, za kar si nedvomno zaslužijo vso zahvalo in spoštovanje.

20161111_grs_kamnik_srecanje_veteranov_grzs_serkezi_matjaz_058

Vir: kamnik.info
Fotografije: Matjaž Šerkezi


Ostale novice - Občina Kamnik

V Kamniku so se srečali veterani Gorske reševalne zveze Slovenije

Župan Marjan Šarec se je zvečer skupaj s predsednikom Društva Gorska reševalna služba Kamnik Francem Mišem in predsednikom Gorske reševalne zveze Slovenije Igorjem Potočnikom v gostilni Repnik udeležil srečanja veteranov Gorske reševalne zveze Slovenije.

Z zdaj že tradicionalnim srečanjem gorskih veteranov se Gorska reševalna zveza Slovenije simbolično zahvali vsem, ki že več desetletij rešujejo življenja v gorah. Letošnje leto je bila organizacija srečanja zaupana Društvu Gorska reševalna služba Kamnik. Sicer pa med veterane, ki jih je trenutno 126, gorniki prištevajo tiste gorske reševalce, ki so dopolnili sedem desetletij in več. Gre za izredne osebnosti, za nekdaj odlične vrhunske alpiniste, ki so po srcu vedno pripadni goram in gorskemu reševanju. Na pomoč so priskočili vsem pomoči potrebnim osebam v še tako težkih vremenskih situacijah. Prav zaradi tega dejstva osebnost gorskih reševalcev krasijo vrednote, kot so pogum, srčnost, nesebična požrtvovalnost in humanitarnost.

Kot rečeno, je bil letošnji gostitelj srečanja Društvo Gorska reševalna služba Kamnik zato je zbrane v njihovem imenu pozdravil predsednik Franc Miš in poudaril pomen veteranov reševalcev: »Vesel in ponosen sem, da ste se zbrali tukaj v Kamnik. Zbrali ste se sami plemeniti možje. Možje, ki ste del svojega življenja posvetili plemeniti dejavnosti reševanja v gorah. Vedno ste se odzvali in vedno pomagali. Poleg tega ste prav vi zaslužni, da je gorska reševalna služba v Sloveniji tista, na katero smo lahko ponosni. Služba, ki je vrhunsko organizirana in še vedno temelji na prostovoljstvu in prav to ji zagotavlja to vrhunstvo. V kamniških Alpah imamo pet dedcev imenovanih po krajih in pokrajinah. Danes pa ste v Kamniku možje - dedci kot pravimo, iz vse Slovenije. Pravi dedci - gorski reševalci.«

»Brez vas verjetno takšne službe danes ne bi bilo in zato smo vam iskreno hvaležni. Profesionalci smo že, a še vedno prostovoljci. V Gorski reševalni zvezi Slovenije se skupaj z vsemi 17 gorskimi reševalnimi službami trudimo, da ostanemo prostovoljci, saj le-ti opravljajo službo s srcem. Vsi obiskovalci gora si to zaslužijo,« je med drugim povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. Ob srečanju pa je 26 veteranom podelil jubilejne nagrade. Za dopolnjenih70 let so priznanja prejeli Fulvio-Žarko Hrvatič, Jošt Silvester, Vladimir Hlede, Janez Kosec, Matija Blažič, Peter Klofutar, Iztok Štajer in Peter Čufer, za 75 let Ivo Mlekuž, dr. Janez Gorjanc, Iztok Belehar, Kazimir Dašler, Mirko Papler in Janez Mlinar, za okroglih osem desetletij Vasja Klavora, Marjan Pusovnik, Branko Jaklič, Ante Mahkota, Drago Zagorc, Franc Lakota in Anton Štular ter za 85 let Florjan Cveto Jakelj, Emil Herlec, Rado Jeranko, MitjaKilar in Vlado Šorli.

Župan Marjan Šarec pa je gornikom izrekel prisrčno dobrodošlico v Kamniku, mestu v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, iskreno čestital jubilantom in jim ob tej priložnosti namenil naslednje misli: »Danes je priložnost predvsem za zahvalo. Vaše poslanstvo je plemenito. Vaše poslanstvo je marsikomu nerazumljivo. Prostovoljstvo je tisto, ki drži občine in Slovenijo pokonci. Tega ne more razumeti tisti, ki ni bil nikoli prostovoljec. Koliko noči je šlo? Koliko dni je šlo? Koliko praznikov? Koliko družin je bilo doma, ko so čakale, kdaj se bo oče vrnil z naloge, na kateri bi lahko tudi sam izgubil življenje? V vašem življenju se je nabralo mnogo zgodb, mnogo težkih trenutkov. Tudi težkih trenutkov zaradi neumnosti posameznikov, ko so šli v hribe, ko ne bi smeli, slabo opremljeni in podobno. A, ko ste dobili poziv, se niste se spraševali kaj vas v hribih čaka. Ko dobite poziv, greste. Občina Kamnik je zelo hvaležna Društvu Gorska reševalna služba Kamnik za njeno delo in brez njih bi bilo marsikatero življenje izgubljeno. Danes pa izrekam hvaležnost tudi vsem vam, iz širne Slovenije, ki ste prišli na to srečanje. Hvala za vse vaše ure reševanja, za potrpljenje, trepetanja in predvsem pogum, ki ste ga v vseh teh letih dali sočloveku. Nikoli ne bomo natančno vedeli, kdo in koliko življenj ste rešili, a rešili ste jih mnogo. Zato, dragi veterani, še enkrat iskrena hvala za vse, v bodoče pa mnogo obujanja spominov in bodite zdravi ter zadovoljni.«

Zbrani so si ogledali prvi film z alpinistično tematiko, ki sta ga v 70. letih posnela kamniška alpinista, člana Društva GRS Kamnik Janez Kosec in Bojan Pollak, ter ob koncu strnili svoje misli ob pripovedovanju preteklih doživetij.


Povezava: http://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=841

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020