Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 5. september 2016, ogledov: 5104

Letalska nesreča nad Čezsočo

Četrtek dne 1.9.2016 je bil za gorske reševalce DGRS Bovec eden najbolj mirnih dni letošnjega poletja. Če so bile ob zadnjem vikendu tudi do tri reševalne intervencije na dan, tega dne ni bilo nobene, vse do 20.16 ure, ko se je članom društva na mobilne telefonu izpisala "intervencija".
V nekaj minutah se je na sedežu Drušva GRS Bovec zbralo 17 reševalcev, preko centra za obveščanje Nova Gorica pa so bili aktivirani tudi gorski reševalci iz Tolmina. Po kratkem posvetu, ki je potekal kar med nalaganjem reševalne opreme v avtomobile, je bila sprejeta odločitev, da se na kraj iskanja pogrešanega letala odpeljemo preko Drežnice, saj je bilo preko GPS koordinat ugotovljeno, da bi tako lahko najhitreje prišli do mesta oddaje signala za pomoč, ki ga je oddajalo pogrešano letalo.
Z planine Predolina na višini 1205 m se je 17 gorskih reševalcev v dveh skupinah odpravilo v temno noč, v iskanje. Ena skupina v smeri Slatenika preko Temnih Meli, druga v smeri Čezsoče pod Uštinsko steno, dočim je skupina iz Tolmina iskanje opravljala nekoliko višje.

V istem času se je v sodelovanje vključil še helikopter 15. letalske eskadrilije SV, pozneje pa še helikopter LPE. Po pregledu zahtevnega, večinoma strmega od nevihte namočnega gozdnatega terena polnega strmih težko prehodnih grap, je ena od skupin ob 00.50 uri na območju Mrzle doline med Krasjim vrhom in Javorščkom našla razbitine pogrešanega letala, v njem pa potnike, katerim žal ni bilo več pomoči.

Ko so kraj letalske nesreče zavarovali policisti gorske enote policije, je gorske reševalce po več urah iskanja čakala še vrnitev na planino, od koder so se okoli 04.00 vrnili na svoje domove.

Počitek pa je bil kratek, saj so bili trije reševalci-letalci že v jutranjih urah ponovno na letališču, od koder so z vojaškim helikopterjem kmalu odleteli na kraj nesreče, še štirje so ostali na letališču in nudili pomoč pri transportu pokojnih.

Igor Zlodej, DGRS Bovec

letalska-2-01092016 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020