Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sobota, 5. april 2014, ogledov: 6778

Vaja Klifi 2014

Reševalna skupina Postojna je pripravila odmevno vajo v Tartinijevem mestu. Klifne stene od koder se ponuja prelep razgled na slovensko morje, sestavljajo nekaj delov slovenske obale. Kolesarji, sprehajalci in drugi rekreativci uživajo v sprehodih ali kolesarjenju po stezah nad stenami, v poletnem času pa v vznožju sten poležavajo kopalci. 
Nesreča ali urgentno bolezensko stanje le - teh zahteva takojšnje ukrepanje reševalnih služb. Zahtevnost in omejena dostopnost terena narekuje oteženo izvedbo reševanja, še posebej je zahtevna oskrba ponesrečenca in prenos-prevoz do bolnišnične oskrbe.
Zaradi zahtevnosti terena in nepredvidenih vremenskih pogojev pri izvedbi reševanja, se morajo v takih izrednih primerih reševalne službe navezati v verigo glede na specialnost posamezne službe.

Vodja vaje Zlatko Grželj, ki je hkrati vodja reševane skupine Postojna pri društvu GRS Ljubljana je o sami vaji povedal: »Pobočje klifa, visoko 120 metrov, je specifično zaradi izredne krušljivosti in težke dostopnosti. Na slovenski obali je takih področij kar nekaj od Debelega rtiča do Mesečevega zaliva. Zato smo se odločili preizkusiti zmogljivosti, znanje ter usposobljenost ob vaji, ki se odvija na za laike morda nenavadnem terenu za gorsko reševanje. Preizkusil se je štafetni sistem predaje ponesrečenke, ki je bila stalno pod zdravniškim nadzorom, od samega dostopa do nje pa spuščanja do obale, prenosa na reševalni čoln ter dostave do medicinske ustanove. Izkazalo se je, da imamo nekaj težav ob radijski komunikaciji med posameznimi vpletenimi službami, saj niso vse na sistemu ZARE.

Oprema gorske reševalne službe se je izkazala za ustrezno, saj se je uporabljala čisto do konca, do prenosa ponesrečenke v reševalno vozilo, tudi na plovilih, kar do sedaj sploh ni bila praksa. V fazi priprave vaje ni bilo potrebnih nekih velikih usklajevanj med posameznimi službami, veliko dela ob organizaciji pred vajo so opravile službe saminiciativno in v skladu s potebami. Na vaji je sodelovalo šestdeset aktivnih oseb, od gorskih reševalcev, bilo nas je nekaj čez dvajset, pa do poklicnih ter prostovoljnih gasilcev, policijske uprave ter uprave RS za pomorstvo.

Fotogalerija

Vaja Klifi 2014 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020