Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Slavko Rožič, sobota, 20. december 2014

Delovno leto za reševalce iz Vipavske doline

Skupina Ajdovščina je bila v okviru GRS Tolmin formirana leta 2005 za reševanje na področju širše Vipavske doline, okoliških hribov in Trnovskega gozda. Danes deluje popolnoma samostojno tako v akcijah kot pri usposabljanju članov.

Začetki so bili relativno skromni, tako kadrovsko kot materialno. Najprej so se usposobili in postali člani GRZS z licenco trije, pozneje je skupina rasla ter se vse bolj usposabljala za samostojno vodenje akcij.

Trenutno šteje 17 članov: dva inštruktorja, dva reševalca letalca, dva zdravnika - eden je tudi letalec reševalec, vodnik reševalnega psa, med reševalci so tudi trije zdravstveniki. Poleg tega jim pomaga še sedem pridruženih članov.

Vodja skupine je  gorski reševalec inštruktor Kovač Robert . 

20141220_GRSTolmin_Vipava_03

Zimska vaja na Vršiču ( 2014)

Oprema za potrebe intervencij za silo zadostuje. Na razpolago imamo opremo, ki je last postaje Tolmin, nekaj pa smo jo pridobili tudi z lastnimi sredstvi in s pomočjo sponzorjev. Terenski avto Nissan Terrano je last postaje Tolmin, mali avto,  Fiat Panda, pa nam je posodil regijski štab CZ.

 20141220_GRSTolmin_Vipava_02      20141220_GRSTolmin_Vipava_01

Letno usposabljanje

V letu 2014 je bilo kvalitetno opravljenih 20 intervencij (padalske nesreče, poškodbe v gozdu, padci v plezališčih, poškodbe planincev). Delujemo na področju, kjer je veliko reševanj (padalci, alpinisti, plezalci, druge nesreče), zato želimo imeti čim bolj usposobljeno ekipo. In temu primerno je potrebno stalno usposabljanje vseh članov na vajah. Redno izvajamo letne in zimske vaje, obnovitvene seminarje  prve pomoči, specialne tehnike reševanja itd. Trenutno imamo štiri pripravnike za gorske reševalce. Vsi so plezalci in alpinisti.

"Kader torej je, volja in pripravljenost pomagati človeku v nesreči pa tudi", zaključuje Robert  Kovač, vodja ajdovskih gorskih reševalcev.

Besedilo in fotografije: Robert Kovač

https://www.grzs.si 21. 8. 2019