Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 23. november 2014

Tradicionalni pohod treh postaj GRS (Rateče, Kranjska gora in Mojstrana)

Dve leti sta naokoli in zopet je naša postaja na vrsti za organizacijo pohoda treh postaj. Kar nekaj terminov smo morali odpovedati, zaradi nemogočih vremenskih razmer, ne samo pri nas, pač pa po celotni državi.


Končno se je vreme le toliko ustalilo, da smo danes, 22. 11. 2014, le realizirali naš dolg. V načrtu smo imeli pot s spodnjega Belopeškega jezera preko Švabice do koče Zacchi in čez Mirnjak do zgornjega Belopeškega jezera. A je načrt spremenilo turobno jutro z gosto meglo, kar nas je prisililo v spremembo pohoda in sicer čez Zapret preko Planje za Vrhe in po južni strani Kopja na Tromejo. Nekakšen pohodniški tris po treh državah.

20141122_GRZS_GRSRatece_tripostaje01

Začnemo v Ratečah pri gostilni Šurc in se preko pašnika Zapret podamo na italijansko stran pod Planjo na greben, ki mu domačini pravimo Za Vrhmi. Megla je vedno redkejša, v daljavi se nam pokažejo naši najvišji znanci. Žal pa oblačnost ne dopušča sončnim žarkom polepšati dneva. Po grebenu dosežemo južno stran Kopja (ita. Monte Coppa) in se mimo bunkerjev prekobalimo na sedlo med Kopjem in Tromejo. Nadaljujemo proti Tromeji, kjer sledi pustimo še v pičlem snegu na avstrijskem strani. Na vrhu je snega več, vendar le na severni strani Tromeje. Vrh izkoristimo za preoblačenje, okrepčilo in slikanje.
20141122_GRZS_GRSRatece_tripostaje02

Kulisa je res čudovita, saj je trmasto sonce že začelo zmagoviti pohod nad »nebodijihtreba« oblake. Sledi še prijeten spust v dolino, kjer pohod končamo s kosilom v vaški gostilni in v prijetnem kramljanju s prijatelji. Izleta se je udeležilo štirinajst članov treh postaj, en družinski član in dva zvesta kosmatinca.

vir: Facebook, Jurij JERŠIN, GRS Rateče
https://www.grzs.si 14. 11. 2019