Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Slavko Rožič, sobota, 6. september 2014

Devet desetletij jeseniške postaje GRS

S prikazno vajo in svečano akademijo so obeležili devet desetletij bogate zgodovine jeseniškega gorskega reševanja.

 
Železarsko mesto med Mežaklo in Karavankami se lahko upravičeno pohvali s prispevkom svojih someščanov - gorskih reševalcev preteklih desetletij in sedanjosti. Njihova bogata zgodovina se je začela leta 1924 za Aljaževim domom v Vratih, kot kronist tedanjega dogajanja pa se je podpisal dr. Miha Potočnik, član Zlate naveze v kateri sta bila še Joža Čop in dr. Stanko Tominšek, takratni vrh slovenskega alpinizma: "Po reševanju dr. Klementa Juga ob lojtrskem vozu Prckinovega Šimla stojijo pretežno jeseniški skalaši Matevž Frelih, Joža Čop, Miha Potočnik, Rado Poženel, Karel Čop in Miha Čop. Jeseniški skalaši smo bili takrat vključeni v tako imenovano rešilno ekspedicijo." Tistega leta so se v severni steni Triglava in bližnji okolici pripetile štiri nesreče in prav v vseh rešilnih ekspedicijah so sodelovali jeseniški alpinisti, zato od tu naprej lahko upravičeno govorino o začetku organizirane gorsko reševalne dejavnosti na Jesenicah in leto 1924 z vso pravico štejemo kot rojstno leto postaje GRS Jesenice.

20140905_GRSJesenice_90let_2
Izjemna kulisa urbanega okolja v sozvočju s tehniko gorskega reševanja. (Foto: Boštjan Fon)

Svojim someščanom in gostom so se jeseniški gorski reševalci najprej predstavili s prikazno vajo tehnik reševanja. Na starem delu nekdanjega obrata Fiprom na Stari Savi, v industrijsko urbanem okolju, je bil prikaz gorskega reševanja ob podpori policijskega helikopterja izjemno zanimiv, kot nekašen moderen balet vrvi, rohnečega stroja nad glavami publike ter gorskih reševalcev. Sama umestitev vaje v nekdanje železarske obrate je bilo tiho pričevanje o tem, da je bilo železarstvo vedno trdno povezano z jeseniškimi gorskimi reševalci. Zagotovo se ne bo nikoli vedelo koliko klinov, derez in cepinov ter druge opreme se je skovalo in kalilo v železarskih delavnicah in koliko žebljev kroparjev se je zabilo v podplate gojzarjev. Nikoli pa se ne bo pozabilo, da se je spoštovalo tovarištvo in nesebična pomoč.

20140905_GRSJesenice_90let_3
Načelnik GRS Jesenice Andrej Babič (levo) je prejel iz rok predsednika GRZS Igorja Potočnika vrv. (Foto: Boštjan Fon)

Danes je v okviru postaje GRS Jesenice več kot štiri desetine deklet in fantov, ki poleg osnovnega znanja obvladajo še specialne tehnke reševanja, hkrati pa so bili in so še poznani kot odlični vodniki lavinskih psov. In ne le to! V svojih vrstah imajo celo igralsko sekcijo, ki je na svečani akademiji pripravila prijetno predstavo. Polna dvorana Kolperna, nekdanjega skladišča oglja za plavžarske peči, ki je danes spremenjena v veliko dvorano za prireditve, je ob nastopajočih, slavnostnih govorih ter predaji priznanj zaslužnim članom dočakala petkov večer, ki je s temo zagrnil Jesenice, mesto, ki je lahko upravičeno ponosno na devet desetletij delovanja svojih gorskih reševalcev.

20140905_GRSJesenice_90let_4 20140905_GRSJesenice_90let_5

Na svečani akademiji "Oj Triglav moj dom", ni umanjkal.     Jeseniški gorski reševalci imajo celo svojo igralsko sekcijo.

Besedilo in fotografije: Boštjan Fon
https://grzs.si/foto_prikazi.php?pid=204 23. 10. 2019