Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, petek, 18. julij 2014

Razmere

Mitja Šorn: Zadnje čase se vsepovsod govori, da so v hribih slabe razmere. Meni osebno se razmere zdijo odlične, saj niti na Trigavu ni običajne gneče. Res pa je, da so razmere malo specifične in jih ta letni čas nismo navajeni. Poizkusil jih bom opistai na nekaj poteh, ki sem jih prehodil v zadnjih 14 dneh.
MALA MOJSTROVKA- HANZOVA POT
Pred 14 dnevi so bila pod S steno Male Mojstrovke še kar obsežna snežišča. Začetek Hanzove poti pa je na debelo zasut s snegom in prvih 20 metrov poti moraš obplezati. Tu naletiš na eno mesto težavnosti nekje med II-III. Višje gori snega ni več, sam sem dvakrat sestopal z vrha stene in ne z vrha Mojstrovke, tako da snežnih razmer na južni strani Mojstrovke ne poznam.

Alpinisti bodo na pot zmogli brez zimske opreme, tisti ki to niste pa raje počakajte, da sneg v začetku poti skopni ali pade dol.

TRIGLAV
Pot iz Pokljuke do Kredarice ima še nekaj obsežnih in strmih snežišč. pot iz Krme do Kredarice je skoraj kopna, snega se lahko na njej v strmejših delih izognemo.

Proti vrhu iz smeri Kredarice je sneg do prvih klinov, podobno je iz smeri Planike. Iz smeri Doliča in po Gorjanski brez zimske opreme ne gre.

Pot čez Sedmera je na Hribaricah še debelo zasuta s snegom. Dolič je iz Zadnjice ali iz smeri Triglava brez zimske opreme nedostopen. Tudi proti Planiki je še nekaj strmih snežišč.

ŠKRLATICA
Prvi sneg je žepod bivakom, potem do vstopa v steno še nekajkrat prečimo snežišča. Zavarovana pot je kopna.

Če strnim vse skupaj je zaključek ta, da bomo v hribe še nekaj časa nosili zimsko opremo. Zato tudi gužve še nekaj časa ne bo.

Vir: Portal Mitje Šorna

https://www.grzs.si 18. 1. 2019