Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 15. junij 2014

Policija in Gorska reševalna zveza Slovenije podpisali dogovor o sodelovanju

Generalni direktor Policije Stanislav Veniger in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik sta danes na Bledu podpisala dogovor, ki daje pravno podlago medsebojnemu sodelovanju. Kot sta poudarila ob podpisu, Policija in GRZS sicer že dolgo uspešno sodelujeta zlasti na področju reševanja, logistike in obveščanja.
"Sodelovanje je že desetletja na izjemno visoki ravni," je poudaril Veniger in pojasnil, da je danes sklenjeni sporazum, ki ga je omogočil zakon o policiji, tudi pravna podlaga za sodelovanje. Za policijo in GRZS pa predstavlja neko dodatno obvezo, da sodelovanje še poglobita, da bo za ljudi, ki se znajdejo v stiski, čim prej poskrbljeno.

Potočnik meni, da je podpis pogodbe o sodelovanju tista pika na i, ki omogoča še lažje in še obsežnejše sodelovanje predvsem pri reševalnih akcijah in tudi pri iskalnih akcijah, ki so domena policije, gorski reševalci pa ji nudijo pomoč, znanje in opremo.

"Dogovorili smo se, da eden drugemu še več in še boljše pomagamo," je dejal Potočnik. Kot je pojasnil, se bodo med drugim skupaj lotevali preventivnih akcij, ki so ključnega pomena za zmanjšanje števila nesreč v gorah. Sodelovali bodo pri usposabljanjih in si nudili prostore, policisti pa bodo gorskim reševalcem lahko odstopili tudi opremo, ki je ne potrebujejo.

Hkrati se Potočnik in Veniger nadejata, da bo kmalu vendarle prišlo tudi do združitve helikopterske nujne pomoči in gorskega reševanja, ki bi omogočala bolj sistemsko in celoletno helikoptersko reševanje tudi v gorah. Že skoraj dve leti je namreč, odkar je bila ustanovljena delovna skupina za ta projekt.

Vendar Ministrstvo za zdravje še ni spremenilo pravilnika o pogojih izvajanja helikopterske nujne helikopterske pomoči. "Ne vem, zakaj čakajo, ampak upam, da bodo čim prej spremenili pravilnik, saj bi radi začeli s projektom, ki zagotavlja večjo varnost ljudi," je poudaril Veniger.

Vir: Svet24, spletni informativno-razvedrilni dnevnik

https://grzs.si/foto_prikazi.php?pid=177 14. 10. 2019