Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 2. junij 2014

Spominska svečanost na Okrešlju - 17 let od nesreče

Gorska reševalna zveza Slovenije, postaja GRS Tolmin in PD Tolmin ob 17-letnici nesreče organizirajo spominsko svečanost, ki bo v soboto, 7. junija 2014, ob 10. uri, pri spominskem obeležju na Okrešlju.
Letos mineva že sedemnajst let od tragične nesreče na Turski gori, kjer so se v helikopterski nesreči smrtno ponesrečili naši prijatelji gorski reševalci.

Spominska svečanost bo v soboto, 7. junija 2014, ob 10. uri, pri obeležju na Okrešlju.

V kulturnem programu, ki ga bo povezoval Matej Kavčič, bo sodeloval Oktet Simon Gregorčič, mašo bo daroval duhovnik Rafko Klemenčič.   
----------------------------------------------
V torek, 10. junija 1997, so imeli gorski reševalci letalci-zdravniki in gorski reševalci letalci usposabljanje za delo s helikopterjem tako kot vsako leto. Po programu so izvajanje vaje: dvig reševalca letalca in ponesrečenca v helikopterski reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter. Za to vajo so izbrali sidrišče v severni steni Turske gore.  

Po spletu nesrečnih okoliščin je prišlo do nesreče v trenutku, ko je bilo na sidrišču pet reševalcev - letalcev, dva pa so z vitlom dvigali v helikopter. Zaradi povezave, ki je ostala med helikopterjem in sidriščem v steni, je helikopter odtrgal s sidrišča vseh pet reševalcev letalcev. 
V nesreči so izgubili življenja: Jani Kokalj, zdravnik reševalec letalec; Mitja Brajnik, IGRS in reševalec letalec; Luka Karničar, reševalec letalec in GV; Rado Markič, reševalec letalec ter Boris Mlekuž, IGRS in reševalec letalec.


Za GRS Slovenije je bila to najhujša nesreča v več kot 100-letni zgodovini. Umrlo je pet gorskih reševalcev. Brez očetov je ostalo 13 otrok.
----------------------------------

PD Tolmin za udeležence s Tolminskega organizira tudi avtobusni prevoz, prijave v torek, 3. junija 2014, ob 18.30 v pisarni PD ali po telefonu 041 743 356 (Milena Brešan).

Lepo povabljeni 7. junija na Okrešelj!

Organizatorji spominske svečanosti na Okrešlju

Vir: PZS 
https://www.grzs.si 24. 9. 2018