Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Slavko Rožič, sobota, 29. november 2014, ogledov: 6174

Skupna vaja reševanja s sedežnice na Soriški planini

V soboto, 22.11.2014  so na Soriški planini imeli skupno vajo reševanja s  sedežnice žičničarji TC Soriška planina, GRS Ljubljana, GRS Bohinj ter  GRS Škofja Loka.
Leto 1866 predstavlja začetek zgodovine žičničarstva v Evropi , ko je bila v Schafhausu v Švici postavljena prva nihalka ,namenjena prevozu turistov. Šele štirideset let kasneje, leta 1908, pa je bila postavljena prva nihalka za prevoz smučarjev.

Prva znana sedežnica je bila postavljena v smučarskem centru Sun Valley (1936, ZDA). Sedežnica je vrsta žičniške naprave, s katero se potniki prevažajo na sedežih,ki so s pomočjo nosilca vpeti na nosilno jeklenico. Reševanje z žičniških naprav zahteva odlično obvladovanje vrvne tehnike in uporabe opreme. Za reševanje z žičniških naprav so značilni  težak dostop,  delo na jeklenici , zahtevni vremenski pogoji (nizke temperature, veter, sneg, led...) in velika možnost panike in podhlajenost potnikov. Zato je potrebno veliko vaje , hiter odziv in dobra koordinacija med reševalci.


20141122_GRZS_vaja_resevanje_sedeznice05

Reševanje z žičniških naprav je aktivnost, ki jo je treba opraviti tedaj, ko pride do nesreče zaradi strojeloma ali drugih poškodb naprave. Mišljena je takšna zaustavitev  naprave, na kateri se nahajajo potniki, da je ni mogoče izprazniti na katerikoli drug način način kot z neposrednim reševanjem potnikov.

20141122_GRZS_vaja_resevanje_sedeznic03

20141122_GRZS_vaja_resevanje_sedeznice02

vir: http://www.grs-skofjaloka.si/

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020