Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: , torek, 12. avgust 2014, ogledov: 5484

Reševanja GRS Tolmin v vikendu 8 in 9. 8. 2014

Je kriva polna luna, roj meteoritov na nebu ali samo višek turistične sezone in množica turistov v dolini Soče, da se je v teh dneh na tolminskem koncu zgodilo toliko nesreč. Šest posredovanj v dveh dneh, od tega so se štiri končale hudimi telesnimi poškodbami.
Začelo se je v petek 08. 08. 2014, ko je alpinistična naveza plezala v Srednjem vrhu v Krnskem pogorju. Skala je zadela drugo plezalko v navezi in jo hudo poškodovala. Z elektromotornim vitlom so jo dvignili v helikopter SV ter nemudoma odpeljali v bolnišnico na Jesenice. Soplezalcu so reševalci odšli nasproti ter ga pospremili v dolino.

Komaj smo zaključili z reševanjem, že so nas obvestili o hujši poškodbi jadralne padalke na širšem področju Kobariškega Stola. Tudi tokrat je poleg ekipe reševalcem na pomoč priletel helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku. Po daljšem iskanju so poškodovano našli, jo oskrbeli in imobilizirali, nato pa s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana.

Reševalci so se še vračali s terena, ko je prišel novi klic za pomoč. Nekje na Krasjem vrhu je v težko dostopnem terenu z rezervnim padalom pristal jadralni padalec. Tudi tokrat je na pomoč priskočila dežurna ekipa GRS z Brnika, ki je nepoškodovanega padalca našla in pripeljala v dolino.

Med reševanjem se je zgodila še nesreča gorske kolesarke, ki je nekje pod Robidiščem padla s kolesom pod cestišče in se huje poškodovala. Prijatelji so obvestili gorskega reševalca, ki je priskočil na pomoč do prihoda ekipe NMP ZD Tolmin.

Dan kasneje, v soboto 9.8.2014, so nas zaprosili za prenos opreme tujega državljana, ki je po reševalni akciji ostala na težko dostopnem terenu na vrhu hriba na koncu Kobariškega Stola.

Popoldne so nas obvestili še o nesreči na reki Soči med Kobaridom in Trnovim ob Soči. Med prevračanjem s kajakom se je tuj državljan težje poškodoval in obstal na sipini sredi reke. Po nudeni zdravniški pomoči in imobilizaciji smo zaprosili za pomoč dežurne ekipe GRS na Brniku. Z elektromotornim vitlom so poškodovanega kajakaša dvignili v plovilo in odpeljali v UKC Ljubljana.

Velika težava pri večini teh reševanj je bila, kako najti kraj nesreče. Prijavitelji, večinoma je šlo za tuje državljane, so le približno vedeli povedati, kje se nahajajo. Informacije so se razlikovale tudi za nekaj kilometrov. Kaj to pomeni v težko dostopnih in nepreglednih terenih, pa je lahko vsakemu jasno. Brez pomoči dežurne ekipe na Brniku in helikopterske posadke bi se te nesreče zagotovo končale s precej hujšimi posledicami.

Besedilo in fotografije: Miljko Lesjak, GRS TolminFotogalerija

Avtor/ica: Miljko Lesjak

Reševanja GRS Tolmin v vikendu 8 in 9. 8. 2014

Je kriva polna luna, roj meteoritov na nebu ali samo višek turistične sezone in množica turistov v dolini Soče, da se je v teh dneh na tolminskem koncu zgodilo toliko nesreč. Šest posredovanj v dveh dneh, od tega so se štiri končale hudimi telesnimi poškodbami. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020